Wachttijden door personeelstekort? Los het op!

Acuut betekent voor RadarPersoneel ook echt acuut

Ben je of zoek je een (jeugdzorg)professional voor een baan in het sociaal domein? Bel Andrea Veerman van RadarPersoneel, of een van haar collega’s. Het detacheringsbureau van de RadarGroep plaatste sinds de oprichting in 2008 bijna duizend professionals bij gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen door heel Nederland.

  • Tekst: Nina Blanken
  • Fotografie : Bob van der Vlist

Bij het Leger des Heils werkten de afgelopen twee jaar vijftig tot zestig medewerkers van RadarPersoneel, voornamelijk jeugdbeschermers en reclasseringswerkers. ‘Via andere wegen vinden we ze niet,’ vertelt Hoofd P&O Denisa Endrész. ‘Met Andrea en haar collega’s is het makkelijk communiceren. Het contact is laagdrempelig en ze handelen razendsnel. Acuut is acuut.’

Eenzelfde soort verhaal vertellen medewerkers Brian en Nathaly. Hij is gedetacheerd als jeugdreclasseringswerker bij de William Schrikker Groep, zij begint na de zomer gedetacheerd als gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Alkmaar. Nathaly groeide op in Nederland, maar woonde de afgelopen twintig jaar op Curaçao. Tot de zomer van 2019 werkt zij op Curaçao bij het ministerie van justitie.

‘Een oud-collega kende RadarPersoneel en wist dat ik plannen had om terug te komen naar Nederland,’ vertelt Nathaly in een videogesprek. ‘Radar is een unieke organisatie. Ik heb drie verschillende medewerkers gesproken en allemaal waren ze vriendelijk. Ze reageren direct op mailtjes en denken met je mee. Toen ik eenmaal was aangenomen, flapte ik eruit dat ik een woning zocht, of ze daarbij konden helpen. “Dat hebben we nog nooit gedaan,” zei degene die ik sprak, “maar we gaan ons best doen.” En van het een kwam het ander.’

Doelgroep op de eerste plaats

Dat er schreeuwende personeelstekorten zijn in de zorg- en welzijnssector is inmiddels algemeen bekend. Voor de tekorten en de wachtlijsten zijn verschillende oorzaken. Wat ook niet meehelpt, is het oponthoud door bureaucratische rompslomp.

De verplichte registratie in Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) voor jeugdzorgprofessionals vind de directeur van RadarPersoneel ‘heel belangrijk’, maar ook ‘belemmerend’. Belangrijk omdat we kwaliteit van hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen moeten waarborgen. Belemmerend omdat er door de strenge eisen voor registratie ook kandidaten buiten de boot vallen. Mensen die, volgens Andrea, wel geschikt zijn voor het werk als jeugdzorgprofessional.

Als voorbeeld noemt ze iemand die vijftien jaar in de jeugdzorg heeft gewerkt en daarna acht jaar met een andere doelgroep. ‘Zo iemand zou je nu zo weer moeten kunnen en willen inzetten als jeugdzorgprofessional, maar dat gaat dus niet meer. Daar gaat nu een heel traject aan vooraf. Met de huidige personeelstekorten en wachtlijsten is dit niet wenselijk.’

‘Het registreren op zich duurt vaak ook lang. Hierdoor kan RadarPersoneel haar opdrachtgevers niet snel bedienen. De doelgroep staat “in de wacht”. En kandidaten haken af (want er is toch genoeg werk). Ik zou hier dolgraag creatieve en vooral snelle oplossingen voor zien – meer mogelijkheden voor soepele zij-instroom bijvoorbeeld – zodat (potentieel) geschikte kandidaten per direct aan de slag kunnen.’

Daadkracht

‘Andrea is heel daadkrachtig,’ zegt jeugdreclasseringswerker Brian Samson over de directeur die zich kenmerkt door haar informele karakter. ‘En hoe Andrea is, is RadarPersoneel. Ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Andere detacheringbureaus zijn soms zo wollig. Dan zeggen ze dat ze bellen en hoor je niks of je krijgt pas vier maanden later een reactie.’

Samson is sinds 2012 zelfstandig en werkt geregeld voor RadarPersoneel. Voor hij gedetacheerd was bij de William Schrikker Groep, werkte hij bij verschillende TBS-klinieken, crisisafdelingen acute en forensische psychologie, en de Raad voor de Kinderbescherming.

De Raad voor de Kinderbescherming was Andrea’s eerste opdrachtgever en later ook een van de grootste. ‘Soms leverden we vijftien raadsonderzoekers strafzaken en civiele zaken tegelijkertijd. Die werden dan door ons in een klasje opgeleid.’

Alternatieven

De vijftig tot zestig medewerkers die de afgelopen twee jaar bij het Leger des Heils zijn gedetacheerd, hadden allemaal kans op een vaste baan, vertelt Endrész: ‘Wij hebben de intentie om alle gedetacheerden van RadarPersoneel over te nemen. Maar niet iedereen kiest ervoor om te blijven. Nieuwe ervaren medewerkers moeten bij ons soms puin ruimen van eerdere werknemers. Dat is geen fijne start.’

Endrész weet van Andrea dat sommige medewerkers het Leger des Heils als een complexe werkgever zien. De werkdruk is hoog, de casuïstiek vaak ingewikkeld en er is veel multiproblematiek. ‘We zoeken altijd wat er beter kan. Ligt het bij de inschatting van Radar, past iemand niet bij ons of laten wij als werkgever steken vallen?’

Het hoofd P&O kent Andrea al sinds de oprichting van RadarPersoneel, nu tien jaar geleden. ‘Ik werk graag met Andrea en haar collega’s. Ze schatten goed in wie bij ons past en wie niet. Ze kijken creatief naar de profielen, naar de afdeling, de managers en de dynamiek. Is er geen perfecte match, dan leveren ze een team van een mentor en een leergierige medewerker.’

Denken in oplossingen

RadarPersoneel werkt tegenwoordig voornamelijk voor non-profitorganisaties in het gemeentelijk sociaal domein. Zo is de personeelsdienst niet begonnen, weet Arjan Verweij, in 2008 mede-eigenaar van de RadarGroep. Hij ontmoette Andrea als de kleine concurrent die hem versloeg bij een aanbesteding. ‘Het klikte meteen.’

‘Toen Andrea als mede-eigenaar met RadarPersoneel startte had ze al een mooi netwerk. Jarenlang leverde ze personeel aan organisaties als Bureaus Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming. Binnen twee maanden bereikte ze waar een ander twee jaar over zou doen. Maar de markt veranderde, dus veranderde Andrea mee.’

‘Nee, kan niet’, bestaat niet voor Andrea en het team van RadarPersoneel. Bij ‘twijfel over’ zoeken ze verder. En niets is onmogelijk.

Denk en handel in mogelijkheden en oplossingen, is dan ook Andrea’s advies aan non-profitorganisaties die op zoek zijn naar personeel. Zeker nu werving en plaatsing worden bemoeilijkt door de tekorten aan personeel en de eisen voor registratie.

‘Kijk naar wat iemand kan en nog nodig heeft, in plaats van wat-ie niet heeft. Zoek naar creatieve mogelijkheden. Denk aan werken onder supervisie, deeltaken en ondersteunende werkzaamheden. Bied de ruimte om in een functie te groeien.’

En, zegt Andrea: ‘werk met bureaus die zich houden aan de flexwet en marktconforme salarissen betalen. Doe recht aan de gedetacheerde medewerkers.’

Verlenging

Maandelijks vervult RadarPersoneel vier tot twintig vacatures. Twee derde van de gedetacheerden wordt uiteindelijk door de opdrachtgever overgenomen of blijft werkzaam voor de personeelsdienst.

Samson heeft bij de William Schrikker Groep al een verlenging van de opdracht en Nathaly komt naar Nederland met de verwachting dat Veilig Thuis haar opdracht gaat verlengen of zelfs een rechtstreeks contract aanbiedt.

‘Als iemand graag in dienst wil bij een organisatie, dan is dat waar we bij Radar voor gaan,’ zegt Andrea. ‘Duurzaam verbinden’, noemt ze dat.

‘RadarPersoneel vult tekorten op, werkt medewerkers in en biedt ondersteuning op de werkplek. Doen we recht aan alle partijen: de opdrachtgevers, de medewerkers en, altijd op de eerste plaats, de doelgroep, dan ben ik tevreden.’

Meer informatie en contact

  • Snel gekwalificeerd personeel nodig? RadarPersoneel weet raad.
  • Benieuwd naar uw perfect match? Neem rechtstreeks contact op met Andrea Veerman.